Iskanje popolne podlage je ključni del na poti do brezhibnega videza, ko jo enkrat odkrijete, pa ta lahko povsem spremeni ne le rutino, ampak tudi rezultate ličenja. Podlaga je vendarle temelj, na katerem temeljijo vsa vaša druga ličila, zato je bistvenega pomena, da izberete pravilno in v skladu z vašim tipom kože. Naj vas naslednjih nekaj opornih točk vodi do izbire prave podlago za vaš tip in ton kože.

Korak 1: Prepoznajte svoj podton

Določanje podtona vaše kože – ali je topel, hladen ali nevtralen – je prav tako ključno pri izbiri pravega odtenka podlage. Podton kože najbolj enostavno prepoznate tako, da pogledate spodnjo stran zapestja in ocenite barvo kože.

Hladni podton (žile so v vijoličastem odtenku): izberite odtenke z rožnatimi, rdečimi ali modrimi toni.

Topli podton (žile so v zelenem odtenku): Poiščite podlage z rumenimi, breskovimi ali zlatimi odtenki.

Nevtralni podton (žile so v modrem odtenku): podlage z ravnovesjem toplih in hladnih tonov delujejo najbolje.

Korak 2: Upoštevajte tip kože

Pri izbiri prave podlage je ključnega pomena, da upoštevate vaš tip kože. Pri tem bodi iskreni in ne olepšujte dejstev o tipu in tonu kože. Če potrebujete objektivno oceno, lahko vprašate profesionalno kozmetičarko, ki vam bo najbolj natančno ocenila tudi stanje kože.

Suha koža: izberite hidratantne ali vlažilne podlage z rožnatim zaključkom.

Mastna koža: Poiščite podlage brez olja, mat podlage, ki zmanjšujejo sijaj.

Mešana koža: Uporabite uravnoteženo podlago, ki zagotavlja nadzor vlage in maščobe.

Razmislite tudi o celostnem stanju vaše kože. Če imate s kožo kakšne posebne težave, kot so akne, rdečica ali znaki staranja, izberite podlage z učinkovinami za dodatno nego kože, kot so sestavine za nego kože proti aknam ali sestavine za boj proti znakom staranja.

Korak 3: Izberite formulo glede na želen učinek

Formule podlage se razlikujejo glede na zmožnost prekrivanja morebitnih napak na koži in glede na končni rezultat, ko je podlaga enkrat nanešena na celoten obraz. Glede na stanje kože in učinek, ki ga želite doseči, imate na voljo tri formule.

Prozorno prekrivanje je idealno za naraven videz, ne nudi veliko prekrivanja nepopolnosti in se uporablja predvsem za čim bolj naravno izravnavanje tena.

Srednje prekrivanje prikrije manjše nepopolnosti, a je še vedno videti precej naravno.

Popolno prekrivanje je najbolj učinkovito pri zakrivanju madežev, brazgotin ali razbarvanju kože.

 

Korak 4: Preizkus odtenkov

Testiranje odtenkov je najbolje opravljati, ko nimate ličil in pri dnevni svetlobi. Tipično testiranje na hrbtni strani dlani največkrat ne bo ponudilo dovolj zanesljivih rezultatov, zato preizkus raje opravljajte na koži, kjer boste podlago dejansko uporabljali. Upoštevajte naslednjih nekaj namigov za najbolj zanesljivo izbiro pravega odtenka.

Preizkusite na liniji čeljustnice: preverite nanos pri naravni svetlobi, da se povsem prepričate, da se izbrani odtenek ujema s tenom vašega vratu in obraza.

Upoštevajte sezonske spremembe: vaš ton kože se z letnimi časi lahko spreminja, zato ustrezno prilagodite podlago, če ste trenutno bolj bledi ali pa bolj zagoreli.

Preizkusite, preden kupite: številne trgovine ponujajo vzorce ali testerje, ki vam omogočajo, da podlago dodobra preizkusite brez hitenja. Podlago nosite nekaj ur, da vidite, kako je videti na vaši koži v različnih situacijah in svetlobnih pogojih.

Korak 5: Ne pozabite na malenkosti

Tako kot pri ostalih pripomočkih za ličenje, tudi pri podlagi upoštevajte vsa pravila ustreznega rokovanja z ličili. Za nanašanje uporabljajte čopič ali gobico, ki sta ustrezno očiščena, da ob nanosu ne dodajate umazanij, ki bi lahko škodile vaši koži. Vedno tudi preverite sestavine, da se lahko ognete morebitnim alergenom, ki jih vaša koža ne tolerira.

Pri izbiri prave podlage gre predvsem za izboljšanje vaše naravne lepote in hkrati zadovoljevanje edinstvenih potreb vaše kože. Vzemite si čas in eksperimentirajte z različnimi možnostmi, dokler ne najdete popolnega ujemanja, s katerim se počutite samozavestni in sijoči.